Op 25 Maart 2019 was er een voorlichtingsavond in A GENE BEK met anti-inbraaktips van ex-inbreker Evert Jansen:
‘Zorg voor meer sociale controle in de wijk’
Als ex-inbreker weet Evert Jansen als geen ander hoe hij zich razendsnel de toegang tot andermans woning verschaft. De aangewezen persoon dus om ons uit te leggen hoe een inbreker denkt. Maar nog belangrijker: hoe we een inbraak kunnen voorkomen. De belangrijkste tip van Evert? “Kijk weer eens wat vaker uit het raam, dan op het scherm van je tablet of computer. Maak contact met vreemde mensen in de wijk. Zorg ervoor dat een potentiële inbreker zich gezien voelt. De kans is dan namelijk groot dat hij in plaats van het dievenpad, het hazenpad kiest.”
Inbraakpreventie
Evert Jansen was jarenlang verslaafd aan heroïne en cocaïne. “Ik was als kleine jongen in mezelf gekeerd en kon me moeilijk uiten. Ik ging al vrij jong drinken en blowen en had daar geld voor nodig. Dat begon met winkeldiefstal, maar na een tijdje werd ik overal herkend. De stap naar woninginbraken was snel gemaakt.” Na achttien jaar zware verslaving besloot hij dat het genoeg was. “Ik ging in therapie, kickte af en leerde eindelijk met mijn gevoel om te gaan.” Dat gevoel vertelde hem dat hij voortaan mensen wil voorlichten. In eerste instantie over de gevaren van alcohol en drugs, maar nu dus over inbraakpreventie. Zo reist hij sinds enkele jaren het land door en was hij onlangs een paar dagen in Heerlen.
Maak het inbrekers lastig
In samenwerking met de gemeente, politie, buitengewoon opsporingsbeambten, Alcander en de buurtorganisaties gaf Evert in Heerlen inbraakpreventieavonden voor buurtbewoners. In het najaar volgen er nog meer buurten. Voorafgaand aan zo’n avond maakt hij een rondje door de wijk en maakt hij foto’s van wat hij zoal aantreft. Evert: “Mensen sluiten hun deuren niet af, laten ramen openstaan en sluiten fietsen niet af. Ik ben tientallen schuurtjes en garages ingelopen waar de spullen voor het grijpen liggen. Waardevolle spullen zoals laptops liggen vaak als in een etalage te pronken op de eettafel.” Ook is het opvallend hoeveel mensen met mooi weer hun achterdeur onbewaakt laten openstaan. Evert: “Met in het slot de huissleutels en soms zelfs de autosleutel. Mensen schrikken behoorlijk als ik ze aan de voordeur de sleutels van hun eigen huis overhandig.”
Maar mensen laten ook allerlei spullen rondom hun huis slingeren, waarmee ze inbrekers van dienst zijn. “In jouw kliko, kruiwagen of aanhangwagen kunnen dieven snel hun gestolen spullen vervoeren. Ladders worden gebruikt om via openstaande slaapkamerraampjes naar binnen te kruipen. Met schroevendraaiers uit je openstaande schuurtje, worden sloten opengedraaid. Heb je buiten een stopcontact waar stroom opstaat? Door kortsluiting te maken, zet een dief je alarmsysteem uit.” Verder houden inbrekers erg van donkere brandgangen. “Zorg voor verlichting die op een sensor werkt. En zet een slot op je tuinpoort, want ook dat is een extra drempel om binnen te komen.”
Maak lawaai
Is een inbreker eenmaal binnen, dan begint hij meestal met doorzoeken van de zolder. Evert: “Lig je net even op bed en hoor je iemand in huis? Houd je dan vooral niet stil, maar maak lawaai. De inbreker zal er dan als een haas vandoor gaan.” Het is een fabeltje dat dieven alleen ’s avonds inbreken. Evert schudt stellig zijn hoofd: “Gelegenheidsinbrekers slaan de hele dag toe. Hoeveel mensen brengen ’s morgens even snel de kinderen naar school en nemen het dan niet zo nauw met het sluiten van deuren en ramen? Het ideale moment voor een dief om zijn slag te slaan. “Een dief heeft echt maar een paar minuten nodig. En ook al is niet je hele huis leeggehaald, wellicht zijn er voor jou heel waardevolle spullen verdwenen die je niet meer kunt vervangen. Laat het zover niet komen.”
Zorg voor goed hang- en sluitwerk Evert hamert erop om ramen en deuren altijd goed af te sluiten. Dat maakt het voor dieven al een stap moelijker om binnen te komen. Maar dan ben je er nog niet. “Inbrekers gebruiken telkens nieuwe technieken. Zo worden steeds meer inbraken gepleegd waarbij de cilinder uit het slot wordt verwijderd met behulp van een schroef. Bij een andere methode wordt een iets uitstekend cilinderslot met een tang stukgedraaid en zo uit de deur getrokken. Maar inbrekers gebruiken ook een koevoet of schroevendraaier. Het is daarom aan te raden om je bij een erkend bedrijf eens vrijblijvend te laten informeren over hoe veilig het hang-en sluitwerk van je huis nog is.”
Verdachte situatie? Bel 112
Met het nemen van deze voorzorgsmaatregelen ben je al een heel eind. Maar voor Evert nog niet helemaal. Sociale controle in de buurt is voor hem net zo belangrijk. “Spreek vreemden aan. Neem de regie in eigen handen, het is jouw buurt. Zie je een verdachte situatie? Neem dan niet het heft in eigen handen, maar bel altijd 112.”
Wilt u meer weten over veiligheid in uw buurt? Kijk dan eens op www.heerlen.nl/veiligebuurt.